Rose Barometers

Info

Antwoorden op veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet bij? Stuur ons gerust een mail. Ook suggesties zijn meer dan welkom.

Waarom staan er op de site niet overal prijzen?

Hiervoor zijn verschillende redenen. Allereerst  zijn wij fabrikant die rechtstreeks levert aan particulieren, maar wij verkopen ook aan de groothandel en aan detaillisten. Voor onze producten bestaat geen vaste adviesprijs; hierdoor worden onze producten tegen sterk uiteenlopende prijzen verkocht door de verschillende aanbieders. Het spreekt vanzelf dat de consumentenprijzen die wij zelf hanteren laag zijn. Wij willen echter niet onze vaste afnemers online beconcurreren. Daarom plaatsen wij geen prijzen op de site. Een andere reden dat er geen prijzen bij staan is dat wij niet de indruk willen wekken dat u  bij ons online kunt kopen. Slechts een klein deel van ons assortiment kan per post verstuurd worden  De derde reden is dat barometers  bij uitstek geschikt zijn als cadeau. Omdat er geen prijzen bij staan kunt u diegene voor wie het cadeau bestemd is gerust op onze site zijn keuze laten maken. De prijs van het cadeau blijft dan ons geheim. Wij hebben ook een webwinkel, een link hiernaar vind u op diverse plekken op de site. De link  is een winkelwagentje. Hier kunt u ook de prijzen vinden van de meeste producten.

Hoe stel ik mijn barometer af?

Een nieuw gekochte barometer is meestal door de leverancier al afgesteld. Als u twijfelt controleer u hem dan door middel van een geijkte barometer, kijk op teletext of internet of bel uw leverancier. Een prima app is: het weer in Nederland van de KNMI. Een mechanische barometer kunt u door middel van een schroefje aan de achterzijde instellen. Een Torricellibarometer kunt u instellen door de buis op of neer te verschuiven (indien mogelijk). Een contrabarometer wordt  geijkt door olie te verwijderen of toe te voegen. U dient hiervoor een speciaal stelsetje te hebben, wat  u kunt bestellen in de webwinkel (om nu te bestellen klik hier). Gebruik altijd de originele olie en beslist geen andere vloeistoffen!!!

Hoe vervoer ik een kwikbarometer?

Er zijn nog steeds mensen die denken dat je een kwikbarometer rechtop moet vervoeren. Dit is een hardnekkig misverstand. Bijna alle kwikbarometers dienen horizontaal vervoerd te worden!! Als u een barometer wilt vervoeren haal hem dan rechtstandig van de muur en houd hem een klein beetje schuin, totdat het kwik in buis omhoog gaat lopen. Als de buis of het linker reservoir volgelopen is met kwik legt u de barometer plat neer. . Modellen met een kraan kunnen nu afgesloten worden. Vervoer de barometer vervolgens plat. Van horizontaal naar vertikaal kan in één keer gebeuren. Als er vervolgens een luchtbelletje tussen de olie zit houdt  u de barometer weer even langzaam schuin zodat de lucht kan ontsnappen als de olie omlaag loopt. Is het toch misgegaan en zit er lucht of olie in de kwikbuis vervoer dan de barometer onder een hoek van  30°, zodat er geen olie of kwik uit de barometer kan lopen. Breng de barometer bij ons of uw leverancier, dan kan hij weer gerepareerd worden. N.B. kwikbarometers mogen niet vervoerd worden in een vliegtuig!!

Wie of wat is Roselli?

Jarenlang hebben wij onze barometers zonder merknaam verkocht. De enige naam die op onze barometers stond was Huygens; als eerbetoon aan de uitvinder van de contrabarometer. Wij vervaardigen echter ook reproducties van antieke barometers. Deze instrumenten waren bijna altijd gesigneerd. Wij vonden het echter niet gepast om een bestaande naam zoals Reballio of Barella op een reproductie te plaatsen. Dit zou bovendien mensen met kwade bedoelingen de mogelijk geven om replica’s als antieke exemplaren aan de man te brengen. Wij kozen voor een Italiaanse variant van onze naam,Roselli; de meeste antieke barometers in Nederland en Engeland werden immers gemaakt door Italiaanse immigranten: . Een sterk merk is heden ten dage echter, voor een goede marketing, zeer belangrijk. Daarom vindt u op de meeste van onze producten nu ons huismerk Roselli. Een naam die garant staat voor kwaliteit en ambachtelijkheid.  Een Roselli-product is altijd met de hand vervaardigd in kleine series, dus zeker geen massaproduct.

Werkt een barometer op elke hoogte?

Een barometer is gemaakt en ingesteld op zeeniveau. Als u de barometer op een andere hoogte wilt gebruiken moet hij gekalibreerd worden. Een paar etages in een flat zijn verwaarloosbaar. Een contrabarometer kunt u gebruiken tot circa 300 meter, daarboven moet de buis aangepast worden. Het kwikreservoir moet dan lager komen. Sommige buitenlandse barometers zijn speciaal gemaakt voor een andere hoogte. Let hierop bij aanschaf, want ze zullen in Nederland niet werken!

Mijn barometer staat op mooi weer en het regent?

Een barometer geeft de actuele luchtdruk aan. Voor een weersvoorspelling dient u te kijken wat het verschil was met uw laatste waarneming en hoe snel deze verandering plaats vond. Een snelle daling of stijging duidt meestal op een korte hevige weersverandering, een langzame gestage verandering duidt op een langere periode van ander weer. Het is voor een precieze  voorspelling dan ook belangrijk om vaak te kijken en om steeds het geheugensteuntje; de tendenswijzer te gebruiken.

Waarom staat mijn Engelse barometer  zo vaak op mooi weer?

Engelse barometers, zeker antieke hebben een midden (veranderlijk punt) van 29,5 inch. Dit correspondeert met 1000 hPa. Continentale barometers hebben een midden van +/- 1013 hPa. U kunt de meeste Engelse barometers zo af laten regelen dat zij een midden krijgen wat overeen komt met het woord change op de schaal. Omrekening van Inches naar hPa klopt dan niet. De meningen over het afstellen van barometers lopen sterk uit een. De keus is aan u: de logische afstelling, corresponderend met de woorden, of de wetenschappelijke afstelling, corresponderend met de inches. Geef dit wel aan als u de barometer ter reparatie aanbiedt!

Help, er komt kwik uit mijn barometer!!

Allereerst geen paniek! Kwik is weliswaar klein chemisch afval en hoort niet in ons milieu thuis, maar is vloeibare vorm totaal ongevaarlijk.Kwik is  in vloeibare vorm niet giftig  Dit geldt niet voor kwikdampen die kunnen bij langdurige blootstelling gezondheidsklachten geven. Met name kleine kinderen en zwangere vrouwen zijn hier kwetsbaar. Bij vrijkomen van kwik is het daarom zaak dat u onmiddellijk de kamer goed ventileert. Zet het raam open, zet de verwarming af en sluit de deuren naar andere ruimtes. Kwik is  agressief t.o.v. edele metalen. Verwijder daarom eerst al uw sieraden en trek huishoudhandschoenen aan. Verzamel zoveel mogelijk kwik met stoffer en blik en doe dit in een afsluitbaar potje. . Lever dit alles in bij uw leverancier als u de barometer laat repareren.  Klik op volgende link voor verdere instructies en tips om de laatste restjes kwik te verwijderen: http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/milieu-en-leefomgeving/in-de-woning/kwik.html

Kwik? Dat is toch puur vergif?

Kwik heeft de naam één van de giftigste stoffen te zijn. Vloeibaar kwik is echter totaal ongevaarlijk. U zou het bij wijze van spreken op kunnen drinken zonder dat u het merkt. Het verlaat op natuurlijke wijze het lichaam. Een heel ander verhaal zijn kwikdampen en kwikverbindingen; deze zijn giftig, ja sommige zelfs dodelijk. Een bekend voorbeeld zijn de mensen die vroeger vuurvergulden. Zij werden ziek ,kregen uitvallende tanden en werden in de regel niet oud. Zij smeerden metaal in met kwik waarin goud was opgelost. Door verhitting verdampte het kwik en bleef een mooie goudlaag achter. Ook bij de goudwinning in bv Suriname wordt een soortgelijke techniek nog steeds toegepast met alle gezondheidsrisico’s en milieugevolgen van dien. In het verleden werd ook bij de onkruidbestrijding gebruik gemaakt van landbouwgiften waarin kwikverbindingen zaten. Dit leidde in Japan tot slachtoffers en mede hierdoor heeft kwik zijn slechte naam gekregen. Ons inzien is het echter onterecht dat duurzame en daarom milieuvriendelijke producten zoals een kwikbarometer door de overheid verboden dreigen te worden.

Kwikbarometers, mogen die nog wel verkocht worden?

Er bestond lange tijd  nogal wat onduidelijkheid hierover. In 1998 kwam een wet van kracht die kwikhoudende producten verbood. Door protest van oa onze firma kregen kwikbarometers een voorlopige uitzonderingspositie. De wet zou in 2004 herzien worden, omdat men een eenvormig Europees beleid wil voeren. In september 2005 kregen wij eindelijk het verlossende antwoord van het ministerie van VROM; kwikbarometers mogen gefabriceerd worden en verkocht totdat er een Europese wet komt die anders beslist.  Reparatie en verkoop van antieke of  gebruikte barometers zal altijd toegestaan blijven. U kunt dus met een gerust hart een kwikbarometer kopen. Een kwikbarometer is een duurzaam, geen energie verbruikend product dat verder altijd reparabel en volledig recyclebaar is. Allemaal argumenten om het een duurzaam milieuvriendelijk product te noemen, dat het zeker niet verdient om in de ban gedaan te worden. Een kwikbarometer is bovendien een eerlijk product; u ziet immers in één oogopslag dat het product kwik bevat. Dit geldt zeker niet voor andere kwikhoudende  producten, die een uitzondering kregen, zoals: kwikverdampingslampen, lcd-schermen, brood(!!) en aardgas

Bestaan er ook kwikvrije vloeistofbarometers?

Ja, er zijn in de lopp der jaren diverse kwikvrije barometers ontwikkeld. Allen gebaseerd op een baro-thermometer uitgevonden door de Engelsman Addy. Deze hebben echter verschillende nadelen. Ten eerste zijn ze temperatuurgevoelig. Voor u een voorspelling kunt doen moet u altijd een temperatuurcorrectie toepassen. Een tweede nadeel is dat ze na verloop van tijd verlopen en herijkt moeten worden. Dit maakt dat het geen goede vervangers zijn voor een kwikbarometer. Het systeem van de baro-thermometer,ook wel sympiesometer of Eocelli genoemd,  is al heel oud. Wij verkopen dit product ook. Klik hier om naar onze sympiesometers te gaan. Met het dreigende verbod op kwikbarometers hebben verschillende producenten een alternatief ontwikkeld wat alle voordelen van de kwikcontrabarometer heeft, geen kwik bevat en toch accuraat en duidelijk het weer voorspeld. Wij hebben dit instrument Hybride-barometer genoemd naar de twee technieken die samenvloeien: een mechanische werking en een analoge uitlezing via een vloeistofkolom. Klik hier voor dit product.

Hoe ijk ik een hygrometer?

Een hygrometer is makkelijk te ijken door het instrument  een half uur in een uitgewrongen vochtige doek te wikkelen.. Direct nadat het instrument uit de doek komt moet het circa 98% aangeven. Meestal kunt u d.m.v. een schroef de wijzer afstellen. Bedenk wel dat een hygrometer alleen goed werkt als de lucht goed kan circuleren. Hygrometers die in hout gevat zijn geven meer de luchtvochtigheid van het hout aan dan de ruimte waarin zij hangen.De beste hygrometers zijn haarhygrometers. Met name die van het merk Fischer komen als beste uit de consumententest. In de Roselli-barometers worden uitsluitend hygrometers van dit merk verwerkt. Ook verkopen wij losse haarhygrometers van dit merk (klik hier om naar onze hygrometers te gaan)

Wat voor olie zit er in een contrabarometer?

Onze olie verdampt niet, verkleurt nauwelijks en is niet giftig. De samenstelling is echter een bedrijfsgeheim. Hoewel de olie niet giftig is moet u toch voorzichtig zijn met gemorste olie. De olie reageert namelijk agressief op alle soorten verf, lak en kunststoffen. Gemorste olie daarom onmiddellijk verwijderen.

Wat is een stormglas en hoe werkt het?

Een stormglas, ook wel baroscoop genoemd is een glazen flesje gevuld met een in alcohol en water opgeloste hoeveelheid kamfer en zouten. Het werd populair gemaakt door de Engelse weerdeskundige Admiral Fitzroy. U  vindt het op de 19de eeuwse Admiral Fitzroybarometers. Ook op veel van onze barometers is een baroscoop toegevoegd. Over de werking zijn de meningen verdeeld. Feit is dat temperatuurverschillen een grote invloed hebben. De structuur van de kristallen moet een weersvoorspelling mogelijk maken. Vooral op omslagdagen van het weer zou het glas actief zijn. Beschouw het echter vooral als een curieus instrument, waarvan de decoratieve waarde groter is dan de wetenschappelijke. Wij verkopen ook losse stormglazen, staand en hangend, zie hiervoor de pagina overige artikelen .

Wat is een donderglas?

Een donderglas, ook wel stormglas genoemd, is een glazen pot met een tuit die gevuld wordt met gekleurd water. Het is een primitieve luchtdrukmeter en de voorloper van de kwikbarometer. Het is het oudste bekende weersinstrument; al bekend voor de uitvinding van de barometer. Het werkt prima als het in een constante temperatuur hangt. Bij storm kan het glas zelfs licht overlopen. De uitdrukking “gedonder in de glazen” gaat terug op het donderglas. Wij verkopen dit glas in verschillende uitvoeringen, loshangend of staand en op een plank met lekbakje.

Wat is een radiometer?

een radiometer, ook wel bol van Crooke genoemd is een natuurkundig grapje. Doordat de  schijfjes aan één kant zwart zijn en aan de andere kant reflecterend  ontstaat een warmtestroom. In de vacuümbol draait het rond. Hoe meer licht (zon) hoe harder hij draait. Wij verkopen deze decoratieve bollen in verschillende uitvoeringen.

Ik wil meer weten over barometers!

Er bestaan verschillende goede boeken over barometers. De meeste in de Engelse taal. Wij verkopen deze ook.  Nederlandse boeken zijn nieuw niet meer in de handel, maar wij hebben altijd wel een paar antiquarische exemplaren op voorraad oa de 2 standaardwerken van Bert Bolle. Op onze site vindt u verder links naar interessante sites met tal van informatie en zelfs een link naar een virtueel museum. Deze pagina is nog in ontwikkeling. Binnenkort zullen nog vragen toegevoegd worden. Voor meer informatie over antieke barometers klik hier.

Handige links:

Duitstalige website met heel veel informatie over oude weerinstrumenten met een virtueel museum.

http://www.freunde-alter-wetterinstrumente.de/virtuelles-museum.HTML

 

site om eenheden snel om te rekenen. bv inches naar hPa of graden Fahrenheit naar Celcius.

http://www.eenheden-omrekenen.info/index.php

 

de actuele barometerstand op uw locatie:

http://www.knmi.nl/actueel/