Rose Barometers

bakbarometer 528

Jugendstil contrabarometer – Duits

barometers volgens het Huygenssysteem waren typische Nederlandse producten die in andere landen eigenlijk nauwelijks gemaakt werden.  De productie van de bakbarometer eindigde zo rond 1870. 

Eind 19de eeuw kwam een Duitse hoogleraar op het gebied van glastechniek  een tijd te werken op de universiteit van Leiden. Toen hij weer naar zijn geboorteplaats Ilmenau in Thuringen ging nam hij een bakbarometer mee. Hij liet hem zien aan de glasblazers in zijn plaats. Hij vroeg hen of zij niet een eigentijdse versie konden maken. De barometer die wij hier aanbieden is de uitwerking daarvan. Rond 1900 was de Jugenstil op zijn hoogtepunt. Later werden contrbarometers in grote aantallen gemaakt, maar dan recht toe recht aan op een saaie plank en met een kastje om de kraan en de krul te beschermen. Dat model werd tot de jaren 1980 gemaakt en was een exportproduct voor de DDR.

Vroege exemplaren in  Jugendstil zijn echter zeer zeldzaam..

De schaalplaat is van opaline (melkglas). Naast barometer zit er nog een bijpassende kwikthermometer op en is een schietloot aangebracht. Uiteraard is er een wijzerstang om de laatst afgelezen stand te fixeren.

De barometer heeft geen woorden toegevoegd voor de weersvoorspelling, wat wel gebruikelijk was. Mogelijk was hij destijds bedoelt voor het buitenland. Dat hij uit Duitsland komt en wel uit het Thüringer woud is echter zeker. Dit was het centrum van de glasinstumentenindustrie.

Het duurde tot eind jaren 60 van de vorige eeuw tot er weer Nederlandse huygensbarometers gemaakt werden. Deze waren geinspireerd op de Duitse versies en zo is de cirkel weer rond.